Till huvudinnehållet
Minska sjuknärvaron – stärk både hälsan och affären

Minska sjuknärvaron – stärk både hälsan och affären

McKinseys rapport understryker vikten av att investera i medarbetares holistiska hälsa för att öka produktiviteten och skapa betydande ekonomiskt värde. Enligt rapporten kan förbättrad hälsa och välbefinnande hos anställda globalt generera upp till 11,7 miljarder dollar i ekonomiskt värde.

Affärskvinna

Samtidigt rapporterar endast 57 procent av medarbetarna globalt att de har god holistisk hälsa, vilket indikerar att arbetsplatser har en stor möjlighet att förbättra medarbetarnas välmående. Rapporten heter Thriving workplaces: How employers can improve productivity and change lives | McKinsey 

Finansiell och social påverkan 

Bilden nedan illustrerar den dubbla påverkan – inte bara de finansiella vinsterna utan även den positiva sociala påverkan som kan uppnås genom att satsa på hälsa och arbetsmiljö. Det är tydligt att när arbetsgivare tar ett strategiskt grepp om hälsofrågor, där både förebyggande insatser och stöd vid problem ingår, skapas en arbetsplats där medarbetarna trivs, presterar bättre och sjuknärvaron minskar.  

McKinseys analys visar att företag som investerar i hälsofrämjande arbete kan få en return on investment (ROI) på upp till 11,6 – alltså nästan 12 gånger satsat kapital. Ett exempel i rapporten visar hur arbetsgivare som erbjuder vaccinationer, exempelvis influensavaccin, kan spara upp till 10 dollar per vaccinerad anställd.  

Sjuknärvaro - en underskattad risk 

En central utmaning är sjuknärvaro, även kallat presenteeism – när medarbetare går till jobbet trots att de är sjuka eller inte har full arbetsförmåga. McKinseys analys visar att sjuknärvaro ofta är en dold kostnad som påverkar produktiviteten mer än vad arbetsgivare inser. När medarbetare arbetar trots ohälsa kan det minska prestation och effektivitet, leda till misstag och i förlängningen resultera i längre sjukskrivningar. 

Hälsa som en del av affärsstrategin 

Att hantera sjuknärvaro och stärka medarbetares hälsa är inte bara en investering i välmående, utan också en viktig del i företagets ESG-arbete (miljö, socialt ansvar och bolagsstyrning). McKinsey visar att företag som integrerar hälsa och välbefinnande i sin strategi upplever ökad medarbetarlojalitet och prestation. Genom att arbeta systematiskt med sjuknärvaro minskar de dolda kostnaderna för produktivitetsförlust och främjar en hållbar arbetsplats. 

Flera goda exempel visar hur arbetsgivare har lyckats identifiera arbetsgrupper med hög stressnivå genom enkäter, och därefter tillhandahållit stöd från organisationspsykologer, vilket har lett till en minskning av stressnivån med 30 procent. Att arbeta strategiskt med hälsa och arbetsmiljö har också en tydlig koppling till produktivitet – forskning visar att erfaren personal producerar mellan 12 och 30 procent mer än nyanställd personal, vilket innebär en betydande vinst för arbetsgivare som lyckas behålla sin personal. 

Chefernas roll i att förebygga sjuknärvaro  

Flera chefer upplever att de saknar de verktyg som krävs för att hantera sjuknärvaro. Chefsutbildningar erbjuder här en värdefull möjlighet att få praktiska verktyg och strategier. Genom att ge chefer kunskap om hur man identifierar tidiga tecken på ohälsa och hanterar dessa situationer på rätt sätt, skapas en bättre arbetsmiljö och ett mer hållbart arbetsliv. 

- När hälsa och arbetsmiljö integreras i företagets strategi ser vi både ökat engagemang och minskad sjukfrånvaro. Ett hållbart arbetsliv gynnar alla – från individ till samhälle, säger Fredrik Sparring, chefsläkare på Avonova Sverige. 

Avonovas lösningar för att förebygga sjuknärvaro 

Avonova erbjuder prehab-processer som syftar till att identifiera och agera på tidiga signaler på ohälsa, innan sjukskrivning blir ett faktum. McKinseys rapport betonar vikten av att företag använder både kvalitativa och kvantitativa data för att förstå och hantera hälsorisker.  

  • HälsoSAM, en kombinerad hälsoundersökning och arbetsmiljökartläggning, ger arbetsgivare insikter om medarbetarnas hälsa och tidiga tecken på sjuknärvaro. 

  • Hälsoanalysen, djupintervjuer med chefer och HR genomförda av våra rehabkoordinatorer, för att skräddarsy insatser utifrån arbetsmiljöutmaningarna. 

  • Chefsutbildningar, utbildningar som utrustar ledare med de verktyg de behöver för att arbeta proaktivt med medarbetares hälsa och minska sjuknärvaron. 

McKinsey identifierar också att arbetsgivare som erbjuder stöd i rätt tid och med rätt resurser kan minska sjuknärvaron och samtidigt öka engagemanget. Genom att integrera prehab-insatser i företagets strategi kan arbetsgivare proaktivt hantera arbetsrelaterad stress, sjuknärvaro och sjukfrånvaro, vilket bidrar till en mer produktiv och engagerad arbetsstyrka. 

Kvinnors hälsa – en viktig aspekt av arbetsmiljön 

McKinseys rapport lyfter att kvinnor har en större förekomst av stressrelaterad ohälsa än män, och att faktorer såsom menopaus och endometrios kan påverka arbetsförmågan. Här kan arbetsgivare göra skillnad genom att erbjuda anpassade hälsoinsatser. Avonova har tjänster som syftar till att förbättra kvinnors hälsa, exempelvis genom rådgivning och stöd kopplat till hormonella förändringar och stresshantering. 

Sammanfattningsvis visar både McKinseys rapport och Avonovas erfarenhet att investeringar i medarbetares hälsa och välbefinnande inte bara ökar produktiviteten utan även stärker företagets sociala och ekonomiska hållbarhet. Genom att aktivt arbeta med att förebygga sjuknärvaro och implementera prehab-strategier kan arbetsgivare skapa en hållbar arbetsplats där medarbetarna trivs och presterar på topp. 


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer