Till huvudinnehållet
Så tar du helt ledigt från jobbet under semestern

Så tar du helt ledigt från jobbet under semestern

Många har svårt att släppa taget om jobbet även när solen skiner, vågorna brusar och sommarsemestern är igång. Men det behöver inte vara så!

Bild semester

– Mitt råd är att man inte bör kasta sig in i semestern utan någon form av förberedelse, säger Kristin Dille som är specialist i organisationspsykologi på Avonova.

Genom åren har hon väglett chefer och andra med fullspäckade jobbkalendrar i både stora och små verksamheter. Likheterna är många, särskilt när det gäller att ställa om från arbete till semester. Många försöker slappna av, men möts av en stressig att-göra-lista som har vuxit i takt med antalet soltimmar och alla glada, bekymmerslösa människor på uteserveringarna i stan.

– Det är lätt att få dåligt samvete och att tankarna snurrar kring allt man borde ha gjort. De första semesterdagarna går ofta åt till att komma ikapp med saker, vilket jag anser är fel i grunden. Du får ju inte betalt för att arbeta under semestern, och dessutom mår du inte bra av det, säger Dille.

Var förberedd

Kristin Dille menar att det ofta är onödigt att alltid vara tillgänglig – tidigt och sent – på kvällar, helger och semestrar. Det kan till och med bli en belastning för en själv.

– Vår hjärna behöver definitivt tid för återhämtning. Därför är det viktigt att stänga av jobbet med jämna mellanrum, särskilt under sommarsemestern. Att förbereda sig inför semestern är den bästa investeringen, säger Dille, som har coachat flera stora företag i detta ämne.

– Responsen har ofta varit att de har kunnat njuta av och fokusera på semestern på ett helt annat sätt än tidigare, berättar hon.

Prata med varandra

Men vad gör du om du faktiskt måste prioritera lite jobb under semestern? För egenföretagare kan det vara både frestande och ibland nödvändigt.

Ett enkelt sätt är att be kollegorna att skicka meddelanden istället för att ringa. Då kan du ge det uppmärksamhet när det passar dig. Om dagliga check-ins behövs, var ärlig med det inför andra i hushållet som påverkas.

– Att prata om saker går aldrig ur tiden. En öppen och ärlig dialog med dem du umgås med mest under semestern är en bra grundregel, säger Dille.

Kristin Dille ger även tips på vad du kan göra om jobbtankar tränger sig på:

– Ta fram anteckningsblocket, digitalt eller analogt. Skriv ner uppgifter och sätt datum för uppföljning när du är tillbaka från semestern. Detta är ett enkelt sätt att lura hjärnan på, som fungerar, säger Dille.

7 goda råd för semestern

Nu när du har kopplat av och är redo att njuta av semestern, kanske du vill ha några tips på hur du kan få ut det mesta av din ledighet. Här är några förslag:

  1. Planera lite i förväg! Många vill ha tomma kalendrar, men en viss struktur gör ofta att man får ut mer av dagarna. Då riskerar man inte att bli soffliggande de första fem dagarna.

  2. Hitta uppslukande aktiviteter som hjälper dig att komma in i semestermode.

  3. Ta ansvar för ditt eget humör. Dåligt humör smittar, men det gör också fokus och gott humör.

  4. Klargör semesterförväntningar mellan generationer. Om du får besök av föräldrar, svärföräldrar eller vänner, kom överens om hur länge de ska stanna och vem som gör vad.

  5. Se till att få tillräckligt med vuxentid om du har barn. Barnen behöver inte vara vakna till sent på kvällen, även om det är semester.

  6. Träffar du jobbkollogor under semestern? Bestäm om du vill prata om jobbet eller inte. Kom ihåg att semestern är tid för avkoppling från jobbet!

  7. Bestäm hur uppdaterad du vill vara på nyheter. Det är helt okej att läsa bekymmerslös litteratur och låta det fånga ditt fokus.


TIPSA OM OCH DELA ARTIKELN
LÄNKEN KOPIERAD

Läs mer