Handel - hälsokrav inom handel
Stress, påfrestande arbetsställningar samt risk för hot och våld är några av de arbetsmiljöutmaningar som ryms inom branschen handel. Ett aktivt arbetsmiljöarbete leder till en tryggare arbetsplats och minskad sjukfrånvaro. Det finns lagar och riktlinjer att följa och vi på Avonova kan hjälpa er att göra rätt.
Hot och våld inom handel
För det mesta möts kund och butiksbiträde i all välvilja, men det händer att kunder uppträder aggressivt och hotfullt. Det förekommer till och med trakasserier av butikspersonal och i allra värsta fall sker våldsamma rån. Personalen kan i förväg inte veta vem som kommer in i butiken och med vilken avsikt. Det medför en ökad risk för känslor av utsatthet och stress. Enligt arbetsmiljöverket har andelen rån med vapen ökat de senaste åren. Svensk Handels säkerhetsindex (kvartal 3 2023) visar att 41 procent av butikerna, den senaste tiden, varit utsatta för brott eller hotfullt beteende. Arbetsgivaren ansvarar för lokaler, larm och säkerhetsrutiner. Arbetet bör planeras så att ensamarbete kan undvikas. Om en otrygg situation inträffat så är arbetsgivaren skyldig att se till att den utsatte medarbetaren får möjlighet till professionell hjälp.
Våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2)
Ensamarbete (AFS 1982:3)
Första hjälpen och krisstöd (AFS 1999:7)
Låt oss hjälpa er dig att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt.
Handel - statistik och siffror
Det finns lagar och föreskrifter att följa och vi på Avonova kan hjälpa er med era arbetsrelaterade hälsofrågor.
butiker har utsatts för brott eller hot
påvisade brister i sitt arbetsmiljöarbete
minst ett rån om dagen
maskinolyckor i arbetet är en truck inblandad
Stress inom handel
Arbetstempot i detaljhandeln varierar. Det beror bland annat på hur många kunder som besöker butiken och på hur stora leveranser av varor som ska tas emot, plockas upp och märkas. Det är, kort sagt, stressigare runt jul än mitt i sommaren. Även mötet med kunden kan vara stressande. Det förekommer både obehagliga och ibland direkt hotfulla situationer i kontakt med kund. Oavsett orsak kan stress leda till ohälsa då våra tankar, känslor och kroppar påverkas negativt av långvarig stress. Arbetsgivaren ansvarar för en hållbar arbetssituation och en trygg arbetsplats.
Organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4)
Ensamarbete (AFS 1982:3)
Låt oss hjälpa er att skapa en så bra arbetsmiljö som möjligt.
Ensamarbete inom handel
Att arbeta som butiksbiträde kräver tålamod och social kompetens. Butiken är öppen för alla slags besökare, även för dem som har alkohol- eller drogproblem och för dem med psykisk ohälsa. Arbetar man ensam i butiken eller ensam på ett våningsplan kan man lätt känna sig otrygg i en otrevlig situation. Butiken är ju även öppen för dem som har brottsliga avsikter. Att vara med om ett butiksrån kan självklart vara mycket farligt och blir därför sannolikt en traumatisk upplevelse. Arbetsgivaren är skyldig, att i möjligaste mån, planera arbetet så att ensamarbete undviks.
Våld och hot i arbetsmiljön (AFS 1993:2)
Ensamarbete (AFS 1982:3)
Första hjälpen och krisstöd (AFS 1999:7)